Aydınlatma Otomasyon Sistemleri Nedir?
Aydınlatma otomasyon sistemleri, isteğe balı herhangi bir binada kullanılan ve uzaktan kumanda ve akıllı ışıklandırma şeklinde hayta geçirilen sistemlerdir. En basit ve bilinen örneği apartmanlardaki otomatın ayarlanan belirli sürede yanıp sönmesi şeklinde olan bu sistemler artık hemen her ticari binada kullanılmaktadır. Bu sistemlerin ana hedefi enerji tasarrufuna yardımcı olmaktır. Zira günümüzde işletmeler sabit giderlerini azaltıp gelirlerini çoğaltmak için her türlü önlemi almak zorundadırlar. Aydınlatma otomasyon sistemleri de bu önlemler içinde önemli bir yer tutmaktadır. Enerji tasarrufunu ön plana alan işletmeler, ilk yatırım sırasında bu sistemlerin kurulum ve tasarımı ideal olanıdır. Böylece k yatırım maliyetleri çıkmamış olur. Ancak mevcut işletmelerde de devreye alınmak sistem için uygun çözümler vardır. Öte yandan akıllı evlerde kullanılan bu sistemler lüks ev konseptinin içinde yer almaktadır. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen aydınlatma sisteminin tasarımı yapılırken uygun armatür seçimi ile aydınlatma kontrolü için tasarlanmış bir aydınlatma otomasyon sistemi ile kurulum sağlanır. Böylece hem isteğe bağlı aydınlatma kullanılır hem de enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Aydınlatma otomasyonu uygulama yöntemleri de, sistemin kurulacağı alana göre değişkenlik gösterir.
- Çevredeki ışığın şiddetine göre çalışan sistemler( Gün ışığı azalınca devreye girerler)
- Vitrin aydınlatmaları gibi zamana göre ayarlanan aydınlatma sistemleri
- Kendiliğinden hareket eden sensörlü armatürler.
Aydınlatma Otomasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?
Aydınlatma otomasyonları aydınlatma için kullanılan bu cihazların kontrolünü sağlar. Cihazların içeriğinde balast, özel modüller ve sensörler vardır. Bu cihazların kontrolleri de otomasyon ve cihazlar arasındaki bağlantılar ile sağlanır. Aydınlatma otomasyon sistemlerinde algılayıcılar, çevredeki ışık şiddeti, hareket ya da acil durum uyarı sistemlerin algılayan sistemlerdir.
Otomasyonu kontrol eden cihazlar.
- Otomasyon ile kontrol edilen cihazlar
- Merkezi izleme yazılımı
Otomasyonlar için hazırlanmış özel yazılımlar aydınlatma otomasyon sistemlerinin sağlıklı kullanımını sağlar.
i. Kapalı mekanlarda harekete bağlı aktif olan ve gün ışığı seviyesi yetersiz olduğunda aydınlatmaları devreye alan Switch sensörler kullanılabilir.
ii. Açık ofislerde, gün ışığına duyarlı sensörler kullanılarak, gün ışığının yeterli olduğu anlarda armatürler kapatılır. Gün ışığı azaldığında ise sistem devreye girer. Dimleme teknikleri ile ortamın ışığı loşlaştırılabilir ya da farklı aydınlatma seviyeleri ayarlanabilir
iii. Otopark, sosyal tesisler veya hizmet alanlarında; dış ortam koşullarına uygun hareket dedektörleri kullanılır. Hareket algılandığı anda, önceden belirlenen bölgelerdeki aydınlatmalar devreye girer.
- Yani çalışma prensibine bağlı olarak;
- Hareket detektörü ile kontrol
- Zaman programı kontrol
- Işık şiddetine göre kontrol
- Kombine kontrol söz konusudur.
Aydınlatma Otomasyon Sistemleri‘nin Kullanım Alanları Nedir?
Aydınlatma otomasyon sistemleri son dönemin trendi haline gelen akıllı bina ya da akıllı evlerin özelliklerindendir. Bu sistemler, plazalar, iş merkezleri, fabrikalar yani kısacası ticari binalar, sosyal tesisler ya da evler için isteğe bağlı olarak kurulan ve kullanılan sistemlerdir. Kullanıcı isteklerine göre şekillenen bu sistemlerin en temel özelliği ise tasarrufu da beraberinde getirmesidir.
- Kamu Binaları
- Hastaneler
- Okullar
- Alışveriş Merkezleri/ Mağazalar
- Ticari Binalar
- Ofisler.
Aydınlatma otomasyon sistemleri, alışveriş merkezleri, mağazalar, hastane, okul ya da kamu binaları gibi insan sirkülasyonun yoğun olduğu alanlarda yangın, deprem gibi durumlarda acil aydınlatma sistemi olarak kullanılacak şekilde de tasarlanabilir. Olası tehlikeli bir durumda mevcut alanlardaki insanların tahliyesi bu sistemler ile daha kolay olmaktadır.